Всичко за детските зъби, Срокове, условненя, ембрионално развитие. Vsichko za detskite zybi

Млечните зъби са,  двадесет на брой, като по 10 има на всяка челюст. Независимо от тяхната форма, те се разделят на: резци, кучешки и кътници. Резците на свои ред са 4, кучешките 2, кътниците – 4 на всяка челюст.

Най-първи от млечни зъбки се показват резците в центъра на долната челюст, те се появяват, когато бебето е на шест месеца. След това избиват същите резци, но на горната челюст, следвани от латералните резци. Когато бебето достигне година се показват първите кътници. След което се показват кучешките зъби и на финала са вторите кътници. Предимно, когато малкия човек стане на 2,5 години притежава всички временни зъбки. Постарали сме се да подредим възрастовата граница на поникване на временните зъби.

 

 

Непостоянни зъби Зъбен ембрион Пробив 1 месец след раждане Завършване оформянето на корена Разрушаване на корена
Резци в центъра 7 е.с. 6-9 м. 2 г. след пробива 2,5 г. след кореновото завъшване
Резци – странични 7 е.с. 9-12 м. 2 г. след пробива 2,5 г. след кореновото завъшване
Първи кътник 8 е.с. 12-16 м. 2 г. след пробива 2,5 г. след кореновото завършване
Кучешки зъби 7,5 е.с. 16-20 м. 2 г. след пробива 2,5 г. след кореновото завършване
Втори кътник 10 е.с. 20-30 м. 2 г. след пробива 2,5 г. след кореновото завършване

 

Както е видно от изложеното по-горе оформянето на зародишите на непостоянните зъби почва през първото тримесечие на бременността. След това започват процеси на оформяне на зъбната цялост, за които е важно доставянето на необходимите витамини и минерали в организма на жената, която ще стане майка. Предимно запасите от витамините : D, C, A ,E ; както и калций, фосфор и флуор са от изключителна важност. За това набавянето на тези вещества в необходимите количества по време на бременността е основен факто за правилното и пълноценното оформяне на зъбите при малкия човек.

Показател за предстоящо пробиване на зъбче е оформянето на голяма твърда подутина върху самия венец.  След известно време венеца се заголва и зъбът пробива. Докато пробие детето усеща дискомфорт, като и нетърпим сърбеж. Тогава се покачва отделянето на слюнка в устната кухина. Пониженият имунитет на детския организъм през този период го правят податив на инфекции. За да се облекчи дискомфорта може да се ползват гелове, като Calgel, Dentinox и др.

Постоянните зъби на хората са по 16 на всяка челюст или общо 32. За естественно се възприема липсата на мъдреци, при това положение броят на зъбите става 28. Постоянните зъби се разделят на 4 групи: за всяка челюст по 4 резци, 2 кучешки, 4 предкътника и 4 до 6 кътника.

Първият постоянен зъб, който се показва в устата на малкия човек е приблизително към 6 годишна възраст. Той се показва зад петия млечен зъб и затова много често се бърка за временен, родителите не взимат под внимание състоянието му, понеже очакват да бъде сменен и понякога това води до неприятни усложнения. За това родителите трябва да наблюдават зъбите на своето дете и ако забележат и най-малка промяна да се съветват със стоматолог. Защото навременното лечение е най-добрата превенция, независимо дали зъбите са временни или постоянни.

Ако не се лекуват временните зъби тяхното заболяване може да предизвика сериозни увреждания на бъдещия постоянен зъб. Това предимно зависи от генетичните особености на временните зъби, които определят развитието на заболявания в устната кухина на детето. Като вземем пред вид ниската минерализация, изтънените пластове емайл и дентин кариесът при непостоянните зъби преминава почти светкавично и се разпространява бързо. В момента, когато започва смяна на непостоянен зъб с постоянен, поради разграждането на корените на непостоянният зъб, зъбната пулпът е в състояние на отслабване на важните й функции. За това нейните възстановителни способности са занижени и зъбът не търпи никакви дразнения. Тоест, че при големи поражения на зъбната коронка, детето не чувства или усеща тъпа пулсираща болка, която бързо преминава. Това естественно е проблем за бъдещия зародиш на постояният зъб.

Почти веднага с излизането на шестте зъба започва подмяната им с постоянни централни резци, последвани от страничните резци, първите предкътници, кучешки зъби, втори предкътници и накрая зад шестиците се показват вторите кътници на около 11 годишна възраст.

 

 

Постоянни зъби Зъбен ембрион Пробив Оформяне на корените
Първи кътник 4 е.м. 6 г. 3-4 години след пробиването
Резци в центъра 5 е.м. 6 г. 3-4 години след пробиването
Резци – странични 5 е.м. 7 г. 3-4 години след пробиването
Първи предкътници около раждането 8 г. 3-4 години след пробиването
Кучешки зъби 5,5 е.м. 9 г. 3-4 години след пробиването
Втори предкътници 8 м. след раждането 10 г. 3-4 години след пробиването
Втори кътници 9м. 11 г. 3-4 години след пробиването
Мъдреци появяват се между 16-18 г. появяват се между 16-18 г. 3-4 години след пробиването

 

Не забравяте, че ембрионите на постоянните зъби се зараждат още по време на бременността на бъдещата майка. Оформянето на структурите както на постоянните, така и на непостоянните зъби трае до 2-3 години след техното избиване. На практика, появата на детските зъби, както  непостоянните, така и постоянните са с незавършено развитие и формата им не е достигнала крайната си устойчивост. За това, когато пробиват детските зъби, те са много нежни на допир и е необходимо да се вземат навременни профилактични мерки – хигиена, хранене и друга профилактика.

Фактори, които съпътстват зъбния пробив:

1) Генетичност – тоест ако родителите са имат ранен или късен пробив на зъбите, това съответно се наблюдава и при децата им, също ако непостоянните зъби избиват по-рано или по-късно, то и постоянните ще се появят по същия начин;

2) Последици от патологична бременност, като възникнали усложнения по време на раждането и др., оказват влияние при показването на зъбите;

3) Здравословният статус на малкия човек – при здравословни проблеми с усложнения в детска възраст е възможно да има проблем при показването на зъбите;

4) Стоматологични заболявания при ранно отстраняване на непостоянните зъби се забавя показването на постоянните. За това е необходимо да има годишна диагностика на зъбния статус на детето, за да бъдат открити навреме и лекувани възникналите заболявания, ако има такива;

5) Ускоряване на развитието – то е присъщо за младото поколение, а те са: повишение на ръст, тегло, гръдна и черепна обиколка, по-ранно показване на зъбите, по-ранен пубертет и съзряване;

Рано пробил се счита непостоянен зъб, когато се покаже от 3 до 6 месеца преди предполагаемия срок, а при постоянните над една година. Имайте пред вид, че ранното пробиване на зъб, може да доведе до непредвидени проблеми. Понеже зъбното оформяне е незавършено, то непълната минерализация е подложена по-лесно на атаки от фактори предизвикващи кариеси. Специалистите съветват да се прави своевременна диагностика, за рано локализиране на подобен проблем.

Закъснял се счита показването на непостоянен зъб, когато те се забелязват над 5 месеца след предвидените срокове, а за постоянните над две год.

Ако родителя открие проблеми с показването на зъбките на дете си е нужно да се посъветва със зъболекар.

Comments are closed.