Какво трябва да знаем за фасетите

Когато има видим дефект върху зъбите, се прилага фасетата. Фасетата представлява керамична слюда с приблизителна дебелина 0,5мм. Чрез нея се възстановява и коригира повърхността на зъба. Важната задача на фасетите е да прикрият неестетическите дефекти на зъбите, като стоматолога се стреми да запази максимално здрави зъбните тъкани.

Когато стоматолога се стреми да регенерира естетиката на зъбите, често е изправен пред дилемата дали да постави зъбни коронки или порцеланови фасети.

Разликата между порцелановите фасети и зъбните коронки не е за подценяване, но преди всичко зависи от площта на поражение на зъба. Зъбните коронки предимно обличат целия зъб, докато порцелановите фасети покриват само фасадната му част. За да бъде готов зъба за монтиране на зъбната коронка, той се изпилява изцяло, като се намалява неговия размер и придобива формата на конус. Колко ще е необходимо да бъде изпилен зъба зависи от няколко неща.

По принцип зъбът трябва да бъде намален колкото е дебелината на бъдещата коронка. Дебелината й предимно е от няколко милиметра независимо, че даденото количество премахната тъкан зависи от материала, употребен за оформяне на коронката: порцелан (керамика), метал или съчетание от двете. Друго, което е важно това е формата на зъбното пънче, която стоматологът ще се опита да придаде.

Ако искаме да направим аналог между зъбните коронки и порцелановите фасети, то вторите са тънка порцеланова слюда, която се залепва върху фасадната част на зъба. Накратко зъбната коронка облича целия зъб, а порцелановата фасета закрива само фасадната част на зъба за по-хубава усмивка. Освен това зъбната коронка и керамичната фасета се различават и по дебелина.

 

Стандартната керамична фасетa е с около милиметър по-тънки от зъбната коронка. Третирането на зъба с фасетa е по-безвредно отколкото коронката. Чрез фасетата се унищожават по-малко твърди зъбни тъкани.

Зъбните коронки се употребяват и за промяна в цвета и формата на зъба. Предимно се прилагат за оформяне на напълно разрушени и скършени зъби. Единственият им плюс е, че имат голяма устойчивост. Зъбните коронки са отличен вариант, когато зъбът е подложен на голям натиск, като скърцане със зъби

Керамичните фасети също могат да бъдат в по-светла гама от основния цвят на зъба, както и в различна форма. Те се монтират върху зъби, които твърди зъбни тъкани са в прилично общо състояние.

Фасетите са здрави са, но лесно чупливи и са удачни за места, които не се подлагат на пряк натиск.  При подготовката при тях се премахват по-малко твърди зъбни тъкани в сравнение със зъбните коронки.

По принцип, след като пациента придобие керамична фасета върху зъба, той постоянно ще има нужда от нея независимо, че при нужда може да бъде изпилен и да му бъде монтирана зъбна коронка ако се наложи.

Comments are closed.