Halitosis или Лош дъх

halitosis-problem

Различни са причините които причиняват лош дъх, но това винаги може да доведе до проблеми в социалните контакти.

Най-големият проблемът е, че човек на може да усети сам лошият дъх. Около 25 % от населението страдат от лош дъх [Лавренова Г, 1998]. При около 95 % от хората страдащи от лош дъх е установено, че това се дължи на проблеми идващи от устната кухина.

Хората страдат от халитоза около четири пъти повече ако имат заболявания на венците. Лошият дъх може да биде също така генетично заложен, той се среща както при мъже така и при жени. Употребата на бонбони, дъвки амортизатори за уста успяват да замаскират проблема за не повече от 30 минути но не решават проблема, също така се намаляване на вкусовите усещания което от своя страна пречи на нормалното възприемане на храната, това се дължи на покриването на езика с налепи.Лошият дъх в редица случаи може да бъде индикатор на редица заболявания като пример миризма на “изпотени гъски” е характерна при коремен тиф, гнилите ябълки са характери за диабет, а зловоние се среща при пародонтит. Лошият дъх е заболяване със симптоматичен характер затова винаги трябва да се търси причината за него.

 

Лош сутрешен дъх

През деня слюнката е в по течно състояние и само очистването е на лице. Но при сън количеството слюнка силно се снижава, колкото по малко слюнка има в устата толкова повече микроорганизмите произвеждат “утринния дъх”.

Лош  дъх при деца 

Стомахът може да е един от източниците на лош дъх, неадекватна хигина, аденоиди при тях е срещаме упорита хрема и секрет който по често се поглъщат вместо да се отделя, в този секрет има голямо колличество бактерии, които пречат на норммалното храносмилане  щом попаднат в стомаха (стомаха задържа по-дълго храната), това води до лош дъх защото понижава и апетитът. Лечението е провеждане на промивки на носа с различни билкови или лекарствени продукти след отстраняване на аденоидите хирургично.

Лош дъх от глад – получава се пир липса на нормално приемане на течности и храна

 

Лош дъх при възрастни хора.

В човешкия организъм с напредването на годините стават промени във всички органи и системи на и устната кухина не е изключение. Регенеративната способност на дентина намалява в следствие на това, че обемът на пулпата спада драстично, венечните джобове се уголемяват, много зъби биват извадени, лигавицата на устата губи защитните си свойства и голяма част от хората развиват сериозни парадонтални патологии над 80%. Използуването на протези вследствие на пълното отстраняване на зъбите и също води до проблеми с дъха. Подходящи хранителни диети, лечение на основните заболявания и  засилване на хигиената на  устата в такива случай са наложителни. Прекрасно профилактично средство против пародонтит е честата употреба на лук, и чесън или техните настойки, но проблема не се решава обикновено.

 

Аромата на издишвания въздух може да е един маркер в такава посока. Ако издишания въздух през носа е с по-лоша миризмата от този издишан през устата,това говори за хронично възпаление на около носните кухини или полипи !!!!! Ако миризмата се долавя повече при издишване през устата може да си имаме работа с хроничен бронхит. Когато издишаният въздух е с кисело-гнилосттна миризма това е е симптом на хроничния гастрит, при проблеми с бъбреците имаме миризма на риба или урина, при цироза на черния дроб се среща мирис на пресен черен дроб, при болни от захарен диабет миризмата е с като на ацетон.!!!!!!

 

Comments are closed.