Пастите за зъби

85ccbb8fb060f5ce9e5708f526c007f0_big

Пастите за зъби са два основни вида: лечебни и профилактични.

 

Профилактичните пасти са пастите които ползваме всекидневно, тяхните основни функции са да дават едно добро отстраняване на зъбната плака и допълнителна минерализация на зъбите с флуор. Те трябва да се пенят добре и да не са прекалено силно абразивни.

Пациентите които имат парадонтални проблеми като джобове, парадонтити е добре да се възползват от пасти като (parodontax, lacalut sensitive). Това са  така наречените лечебни пасти които намалява кървенето на венците. При чувствителни зъби се препоръчват пасти като sensodin.

 

Можем да различим няколко групи лечебни пасти в зависимост от заболяването.  При чувствителни зъби се използват пасти които запушват дентиновите канали и с това намаляват драстично чувствителността на зъбите. При плакоинхибиращите пасти се съдъжа специални вещества които намаляват образуването на зъбни плаки, противовазпалителните – пасти които имат противовазпалителен ефект върху лигавицата те обикновено не се пенят защото пяната може да окаже негативно влияние върху възпалените тъкани. Най добрият избор на паста Ви за зъби ще направи вашия стоматолог.

Истина е че „химиците” работят в своите лаборатории за да се подобряват пастите постояно. Имаме такова голямо разнобразие от пасти, че изборът започва да става наистина труден, особено ако не знаем какво има в тях и как действа то.

Една хубава паста за зъби трябва да бъде с достатъчно силен аромат за да премахва дъхът който остава от различните остатъци от разлагаща се храна, да има добро измиващо действие или(детергенти в състава си), абразивността също трябва да е в умерени граница за да може да отстранява плаката без да възпалява венците, помощни вещества като подсладители, омекотели, и най накрая, но не и като важност сгъстители, би било доста трудно да сложим течна паста на четката си  все пак тя трябва да е с нужната гъстота за да не пада от нея. Флорът също така е задължителен за добрата паста за зъби, той влияе изключително добре върху здравината на емайлът и предпазва от кариесите.

Comments are closed.