Проблеми с венците

toothdiagram

Хроничното възпаление на  венците са един от често срещаните проблеми и основен фактор при загубата на зъбите. Защо е така ?? Ще разгледаме малко по-детайлно устройството на тъканите които държат нашите зъби.

Пародонтът  е  опората на зъба. Той е изграден от цимент, зъбна алвеола и венец. Циментът (покрива коренът на зъба) свързва зъбът с голямо количество от връзки с зъбната алвеола. Върху всичкото това имаме слой лигавица който ние наричаме венец. Когато венецът е възпален дълго време  (не се вземат мерки) той започва  да губи своите връзки и се образува така наречения джоб, след като се отвори веднъж той започва да се пълни с храна и възпалението започва да прогресира все повече. Продължителното възпаление в последствие  ще доведе до резорбция на зъбната алвеола(костната тъкан която държи зъба) и като краен резултат получаваме разклащане и изваждане на съответния зъб.

 

Какво можем да направим за да не се случи това?

Има много фактори които могат да повлияят на възпалителните процеси засягащи венците:

  • Наследственост – разположението на венците влошават нормалната хигиена на устната кухина и ако не се взимат мерки водят до подобни усложнения
  • Хронични болести – сериозни хронични болести като захарен диабет или левкемии водят също до сериозни проблеми с венците.
  • Хигиената – Това е начинът по който Вие може да повлияете в своя полза, добрата хигиена. Редовното ходене на зъболекар за хигиенични процедури като почистване на зъбен камък е основно за добрата хигиена защото зъбния камък е твърд и не може да бъде премахнат по време на нормалното миене на зъбите (при повечето хора се налага почистване веднъж годишно). Проблемни пломби и стари или некачествени мостове или корони могат сериозно да влошат вашата хигиена затова ако забележете нещо такова потърсете вашия стоматолог!

 

Какво да правим ако вече имам начален стадий на пародонтит ???

Ако вече проблемът е преминал на по високо ниво, решението е едно трябва да посетите зъболекар(стоматолог) за да може той да препоръча някакво адекватно лечение според ситуацията, ако имате само джобове има различни начини за тяхното редуциране, ако вече имате значителна степен на подвижност е възможно да бъдат шинирани посредством различните видове шини които се предлагат.

Най важно от всичко е вземането на

навремени мерки за това не отлагайте прекалено дълго !

 

 

 

 

 

Comments are closed.