Problema s chuvstvitelenite zybi.Проблемът с чувствителните зъби

Случвало ли вие се хапка сладолед или глътка горещо кафе понякога да е болезнено преживяване за вас? Или ли миетео зъбите или да ви накара да трепне от болка? Ако е така, може да имате чувствителни зъби.

 

Възможните причини са:

 

Кариес (кухини)

фрактурирани зъби

износените зъби

заболяване на венците

Износени зъбния емайл

При здравите зъби, слой на който се нарича емайл защитава зъбите. Под линията на венците слой, наречен цимент предпазва коренаите на зъба. Под двата слоя емайла и цимент е се намира дентинът.

Дентин е по-малка плътност от емайла и цимента и съдържа микроскопични тръбички (малки кухи тръби или канали). Когато дентинс изгуби своята защитно покритие  емайла или цимент тези каналчета позволяват топлина, студ, киселинни или лепкави храни да достигнат нервите и клетките вътре в зъба. Дентинът също може да бъдат изложени на външни дразнители, когато венците се отдръпнат от зъба. Резултатът може да бъде свръхчувствителност.

 

Чувствителни зъби могат да бъдат лекувани. Видът на лечението ще зависи от това, каква е причината за чувствителността. Вашият зъболекар може да Ви предложи една от  процедурите:

 

Паста за чувствителни зъби. Тя съдържа съединения, които помагат като блокират предаване на усещане от повърхността на зъба към нерва, това обикновено изисква няколко приложения преди чувствителността да се намали.

Флуорен гел. Кабинетна техника, която укрепва зъбния емайл и намалява предаването на усещания.

Зъбните коронки, могат да бъдат използвани за коригиране на недостатъка или дефекта, което води до чувствителност.

Хирургична присадка. (Ако венечната тъкан е била отдръпната от корена), това ще предпази корените и ще се намали чувствителността.

Лечение на кореневите канали. Ако чувствителността е тежка и продължителна и не се повлиява с други средства, вашият стоматолог може да препоръча това лечение да елиминира проблема.

Правилната хигиена (като професионално почистване на зъбния камък) на устната кухина е ключът към предотвратяването на чувствителни зъби и болката. Посъветвайте се с Вашия стоматолог, ако имате някакви въпроси относно вашата ежедневна хигиена на устната кухина или имате притеснения относно чувствителността на вашите зъби.

 

Comments are closed.